Om Mekling
Mekling er den raskeste og mykeste måten å løse en uenighet på. Over 75 % av sakene som mekles i Husleietvistutvalget (HTU) blir forlikt. Blir det ikke forlik, blir saken avgjort hos HTU uten at det koster noe ekstra. Mekling er et tilbud til partene. Partene kan trekke seg fra meklingen inntil forlik eventuelt er inngått.
Nytter mekling?
Partene tror ofte ikke at mekling vil hjelpe, fordi de kanskje har prøvd å bli enige uten å lykkes. Med hjelp fra en av HTUs profesjonelle konfliktmeklere blir de fleste enige likevel. De fleste meklinger fører til at saken får en mest mulig rask, rimelig og fleksibel løsning. Partene slipper dermed å bruke mer tid, krefter og penger på selve tvisten.
Meklerne
Alle HTUs meklere er jurister med utdanning innen mekling. Mekleren skal være nøytral og upartisk, og hjelpe partene i deres forsøk på å finne frem til en forliksavtale. Mekleren kan for eksempel stille spørsmål til partene, for å hjelpe dem til å snakke om det saken gjelder. Juridisk rådgivning og svar på hvem som har rett, har mekleren ikke adgang til å gi. Blir partene ikke enige slik at saken går til avgjørelse, har mekleren ikke noe med avgjørelsen å gjøre og kan ikke påvirke denne.
Målet med meklingen
Målet med meklingen er ikke å argumentere for saken, men å prøve å snakke sammen og bli enige om en løsning. Det er derfor viktig at partene møter personlig.
Fullmektig
Det er vanskelig å bli enige om et forlik hvis en eller begge parter møter ved en fullmektig. Møter likevel en fullmektig i stedet for parten, må fullmektigen ha en skriftlig fullmakt hvor det også fremgår at fullmektigen kan inngå forlik på vegne av parten. Advokater trenger bare å fremlegge fullmakt hvis sakslederen finner grunn til å kreve det, jf. tvisteloven § 3-4.
Medhjelper
Hvis parten vil ha med en hjelpe-person, må han si fra minst en uke før møtet. Det er av hensyn til den andre parten, for at han også skal få muligheten til å ta med seg en person.
Meklingsmøtet
Meklingsmøtet begynner med et "fellesmøte" hvor mekleren, partene og deres eventuelle hjelpere er samlet. Mekleren gir litt generell informasjon. Partene har anledning til å stille spørsmål.
Vanligvis har mekleren "særmøter " alene med partene. Partene kan da snakke med mekleren om hvilket tilbud de vil gi til den andre parten, uten at den andre trenger å høre det. Når parten har bestemt seg for et tilbud, kan mekleren fremsette tilbudet til den annen part i særmøte for å høre om han vil godta det. Godtar han det ikke, kan det være at han gir et mottilbud som mekleren fremsetter i nytt særmøte for den annen part.
Forliket
Mekling er frivillig, og partene kan trekke seg fra meklingen helt til forlik er inngått. Partene velger hva forliket skal gå ut på. Når partene eventuelt blir enige, hjelper mekleren partene å skrive ned partenes forlik. Forliket får virkning som en bindende (rettskraftig) avgjørelse og kan gi grunnlag for å tvinge igjennom det avtalen går ut på (tvangsgrunnlag). Forlik kan ikke generelt klages videre til tingretten ("ankes") innen en frist på en måned slik som avgjørelser kan.