Saksbehandlingen - skritt for skritt
Husleietvistutvalget (HTU) behandler saken etter etter et fast mønster. Saken starter med at en av partene sender inn en klage til HTU. Klagen må opplyse hva klageren krever.
- HTU kontrollerer at klagen er i orden og kan behandles. Er det mangler ved klagen, må klagen ofte rettes før saken kan settes i gang. Noen feil kan være så alvorlige at saken må avvises fra behandling, for eksempel hvis saken er utenfor HTUs myndighetsområde.
-
HTU sender faktura for behandlingen til klageren. Gebyret må betales før klagen kan behandles.
-
Klageren kan alltid alene trekke saken før klagen er forkynt for den innklagede.
- HTU sender klagen til innklagede, som får en frist til å svare på klagen. Hvis innklagede ikke svarer innen fristen eller brevet kommer i retur, må HTU be namsmannen (politiet/stevnevitnet) om å forkynne klagen for innklagede. Dette tar ekstra tid. Det er derfor viktig at innklagedes adresse er riktig. Hvis heller ikke namsmannen finner innklagede, kan klagen forkynnes ved annonse i avis, hvis klageren betaler for dette.
- Hvis innklagede svarer, oversender HTU tilsvaret til klageren.
- HTU innkaller deretter partene til meklingsmøte. Av sakene som mekles i HTU, blir 70-80 % løst ved forlik (avtale). En nøytral mekler hjelper partene til å snakke sammen og finne løsninger. Det kan være vanskelig for partene alene. Mekleren hjelper også partene med å skrive ned avtalen, som løser saken der og da. Et forlik inngått hos HTU får virkning som en bindende (rettskraftig) dom, og gir grunnlag for å tvinge igjennom det avtalen går ut på (tvangsgrunnlag).
- Selv om meklingen ikke fører til et forlik om alle krav, kan partene klargjøre hva de er enige/uenige om, og hva de kan/bør sende til HTU av ekstra dokumentasjon slik at saken blir best mulig opplyst.
- Hvis partene ikke ønsker mekling eller meklingen ikke fører til et forlik, blir saken avgjort av HTU. Utvalget består av en saksleder som er jurist samt to utvalgsmedlemmer som er oppnevnt av departementet etter forslag fra huseierforeninger og leietakerforeninger. Utvalgsmedlemmene har oftest spesiell kompetanse innen boligspørsmål. Deres rolle blir som meddommere i retten.
- Hvis innklagede etter at klagen er lovlig forkynt ikke svarer på klagen, avgjør HTU saken. Saksbehandlingen er skriftlig, og det er bare i oppsigelsessaker at partene får møte utvalget. Avgjørelsen treffes etter en vurdering av de fremlagte opplysninger/bevis. Les mer om fremleggelse av bevis under FAQ (Ofte Stilte Spørsmål). HTU gir ikke automatisk klageren medhold, selv om innklagede ikke har svart på klagen.
- Når saken er avgjort, må avgjørelsen forkynnes for partene. Dette skjer ved brev, hvor partene skal returnere en kvittering til HTU for at avgjørelsen er mottatt. Hvis HTU ikke mottar kvitteringen, forkynnes avgjørelsen av namsmannen/stevnevitnet/politiet, eller ved annonse i avis.
- HTUs avgjørelse blir rettskraftig (bindende) hvis avgjørelsen ikke blir klaget videre til tingretten innen èn måned etter forkynning. Videre klage skjer ved at stevning leveres direkte til tingretten.
- At avgjørelsen er rettskraftig, betyr at partene må oppfylle avgjørelsen (for eksempel betale et beløp). Dersom oppgjør ikke skjer frivillig, kan den som har vunnet frem, bruke avgjørelsen som tvangsgrunnlag for å få namsmannens hjelp til å tvangsgjennomføre kravet. Namsmannen krever eget gebyr for dette.
- HTU har ikke noe med selve oppgjøret mellom partene å gjøre.